Τόσο… αδαής ή τόσο ανεύθυνος;

Στην πολιτική συνηθίζεται να λέει ο καθένας ό,τι θέλει όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, αλλά δυστυχώς συμβαίνει και το ανεχόμαστε, γιατί κατά κανόνα δεν υπάρχει κόστος ή γιατί συνήθως αυτό είναι μικρό. Οταν όμως ένας πολιτικός και το κόμμα του βρίσκονται στην κυβέρνηση, τα λόγια πρέπει να είναι μετρημένα.

Ιδιαίτερα όταν το ζήτημα αφορά δηλώσεις που γίνονται στον διεθνή Τύπο και αποκτούν παγκόσμια διάσταση. Τον κανόνα αυτό δεν φαίνεται να τον έχει υπόψη του ή -ακόμα χειρότερα- να τον λογάριασε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στον Observer.

Μιλώντας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μια πρωτάκουστη πρόταση προς τη βρετανική πλευρά. «Δεδομένης της σημασίας του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις (Τζόνσον): Ως πρώτο βήμα δάνεισέ μου τα Γλυπτά για μια συγκεκριμένη περίοδο χρόνου και θα σου στείλω πολύ σημαντικά τεχνουργήματα που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο», είπε επί λέξει.

Δείτε επίσης: Ο πρώτος πρωθυπουργός που αναγνωρίζει τα μάρμαρα του Παρθενώνα ως βρετανική ιδιοκτησία!

Αλ. Τσίπρας: Αφελής η πρωτοβουλία Μητσοτάκη για το δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Τι δεν πήρε υπόψη του; Πρώτον, ότι η ευθύνη για τα Γλυπτά που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι του εκάστοτε πρωθυπουργού της Βρετανίας αλλά του Βρετανικού Μουσείου. Δεύτερον, ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να βεβαιώνει με σαφή και απόλυτο τρόπο ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι πρωθυπουργός της Βρετανίας το 2021 και ο ίδιος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αρα η όλη διαπραγμάτευση που θέλησε να ξεκινήσει ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται εντελώς στον αέρα. Δεν είναι όμως εκεί το σημαντικό και το σπουδαίο.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στη Βρετανία είναι κλεμμένα. Το Βρετανικό Μουσείο, που τα έχει παρανόμως στην κατοχή του, είναι κλεπταποδόχος. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια και η ελληνική θέση.

Σ’ αυτή τη βάση διεκδικούμε την επιστροφή των Γλυπτών. Μια αλήθεια και μια θέση που αναγνωρίζονται διεθνώς από τις περισσότερες χώρες, από πολιτικούς και από το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Από τη στιγμή επομένως που η ελληνική κυβέρνηση -διά στόματος του πρωθυπουργού- μιλάει για δανεισμό, αυτό σημαίνει εξ αντικειμένου αναγνώριση του… κλεπταποδόχου ως νόμιμου ιδιοκτήτη. Πώς δεν το κατάλαβε ο πρωθυπουργός; Είναι τόσο αδαής ή δεν έχει συναίσθηση της ευθύνης της θέσης του;

Εφημερίδα Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Τόσο… αδαής ή τόσο ανεύθυνος;”

  1. Mou.g

    2etina
    Ti na xerei apo arxaiotites oti tou leei I ypourgos tou kai ai peryx avtis

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί